16 tammikuuta 2017

Neljä kuvaa vuodesta

Sainpas minäkin tämän monissa blogeissa kiertäneen haasteen vastattavakseni, kiitos paljon Tiiulle Puutarhahetki-blogista ja Kruunu Vuokolle Puutarhan Lumo-blogista! Käsittääkseni sama haaste on siis kyseessä. Haasteen tarkoituksena on valita neljä vuodenaikakuvaa puutarhastaan. Kuvat voivat olla sekä uusia että vanhoja. Kuva-arkiston aarteita tonkiessani, päädyin sekä melko uusiin että vanhempiinkin otoksiin. Ne eivät ehkä ole kaikista kauneimpia tai täydellisimpiä kuviani, vaan ne on valittu pikemminkin niiden herättämän tunnelman tai muiston pohjalta.

Kevät
Kevät on ihanaa aika. Silloin henkiin herää sekä luonto että ihmiset. Ympärillä alkaa näkyä positiivisempia ja leppoisampia kanssakulkijoita. Puutarhaihmiset myhäilevät erityisen tyytyväisinä. Mikäs siinä on ollessa, kun käsillä ovat vuoden parhaat päivät. Suurinta huvia itselleni on kiertää päivittäin istutusalueet ja vahtia jokaista maan pinnalle nousevaa itua haukansilmän tarkkuudella. Vaikka ehkä toisin luulisi, toisinaan on äärimmäisen hankala muistaa mitä mihinkin on istuttanut. Siksipä hommassa on hieman salapoliisimeininikiäkin; "mitähän ihmettä olen tähänkin taas istuttanut?!"
 
Ensimmäisen kukkasen löytyminen on erityinen juhlapäivä, vaikka se yleensä onkin "vain" lenkkipolun varrella bongattu leskenlehti. Eipä aikaakaan kun puutarhakin on kevätkukkijoiden valtakuntaa. Silloin sitä taas muistaa miksi ne sipulit kannattaa ähertää syksyllä maahan, nyt ne täyttävät lupauksiaan.

 
Kesä

Kesä on puutarhaihmiselle kiireisen suloista aikaa. Uusia hankintoja metsästetään, omia taimia istutellaan, kitketään, lannoitetaan, tarkkaillaan tuholaisia ja toivon mukaan myös nautitaan oman työnsä tuloksista.  Kesään ladataan suuria odotuksia ja unelmia, niitä on ollut aikaa kasvattaa koko pitkä talvi! Säiden herraksi vaan ei voi ruveta. 17.6.14, juuri siinä juhannuksen korvilla oli kyllä ikimuistoinen ilma. Kammottava raekuuro hakkasi kukkaparkojani ankaralla kädellä. Siinä oli kuulkaas taas usko ja huumori koetuksella, kun tuhoja tarkastelin. Vuosien saatossa olen oppinut olemaan toivomatta kesältä liikoja, mutta jotain rotia nyt sentään!

Syksy


 Keväällä ja kesällä valokuvaaminen innostaa, aina löytyy helposti jotain kuvattavaa. Syksyisin laskee sekä into että mielikuvitus. Puutarhaintoiluni elää vuodenaikojen tahdissa. Syksyn tullen oma mielikin alkaa väsyä ja esimerkiksi kukkasipuleiden maahan istuttaminen vaatii suoranaista tahtojen taistoa. Syystyöthän ovat aika masentavia, siivoamista ja kesän poiskorjaamista, luopumista. Huonekasvien perään en ole, joten kukkaintoiluun tulee pakosti paussi. Tauko tekee tosin ihan hyvää, jaksaa sitten kevään ja kesän hehkuttaa senkin edestä.


Talvi

Tämä talvikuva on muutaman vuoden takaa, jolloin lunta on näyttänyt olevan ihan kunnolla. Lumi on tärkeä suoja kasveille. Puutarhaan tulee hankittua aina joitakin arkajalkoja, joiden talvehtiminen on vähän siinä ja tässä. Paksu lumikerros eristää tehokkaasti pakkaselta ja parantaa kasvien talvehtimista. Kannattaa muuten myös muistaa keväisin suojata kasvit ahavalta. Useinkaan talvi itsessään ei kasveja tapakaan, vaan ne palavat kevättalven aurinkoon. 

Haastetta en osoita nyt mihinkään blogiin, mutta mikäli et ole vielä vastannut ja mielesi tekee, niin vastaa ihmeessä. Käy vinkkaamassa siitä minulle, niin tulen vierailulle. Mukavaa viikkoa kaikille!

24 kommenttia:

 1. Ihanasti ja mielenkiintoisesti kirjoitit neljä kuvaa vuodesta haasteeseen. Kiteytit niin monen asian osalta, myös omia ajatuksiani eri vuodenajoista ja niihin liittyvistä tuntemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Täällä blogimaailmassa on mukava turista, kun löytyy samanhenkistä seuraa. Itsekin usein blogeja lukiessani huomaan pähkäilleeni ihan samoja juttuja kuin tekstin kirjoittaja.

   Poista
 2. Auts, mikä kesäkuva!
  Kyllä täs rupiaa pikkuhilijaa kevätkuumet nousemahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tommosia "kesäkelejä" ei tarvis enää tulla. Pikkuhiljaa kevättä kohti ja eiköhän se into sieltä taas löydy.

   Poista
 3. Hienot kuvat teksteineen! Raekuurot keskellä kesää koettelevat kukkasia ja puutarhuria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Juu, kaikenlaisia koettelemuksia on keksitty meidän tarhureiden verenpaineita nostamaan.

   Poista
 4. Oletpa valinnut upeat kuvat viime kesästä. Myös hienot tekstit. Kevättä kohti mennään! - Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Hienot kuvat puutarhasi vuodenajoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Puutarhamyyrä! Täytyis koittaa kuvata vähän enemmän syksyisin ja talvisinkin, mutta ihmeesti se into vaan laantuu kun ei ole kukkia mitä kuvata.

   Poista
 6. Taas sen näkee, minkälaisten "riskien" kanssa täällä eletään, raekuuroja kesäkuussa. Minulla kerran rakeet piiskasi raparperit seulaksi ja liljat ihan leikkokukiksi. Kivat kuvat ja kivat teksit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Suomessa on kaikki mahdollista, raekuurot kesäkuussa ihan peruskauraa ;)Noh, onhan ainakin haastetta!

   Poista
 7. Tuo raekuuro oli kyllä julmaa! Kesä on, kuten kirjoitit, yllätyksellinenkin. Minuakin odottaa tuo haaste, mutta pitää olla aikaa plarata kuvatiedostot läpi. Vielä ei ole ollut sitä hetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika julmaa kyllä iskeä raekuurolla, kun ensin on koko talven kärvistellyt ja odotellut sitä ihanaa, unelmien kukkakesää. Mutta semmoistahan tämä touhu on, onnea ja epäonnea.

   Poista
 8. Hyvin kirjoitettu ja hienot kuvat!

  VastaaPoista
 9. Olipa hienot kuvat! Tuo kesän raekuuro, voiko kamalampaa olla, silloin tekisi mieli virittää katos kukkamaalle ja laitaa lämpöpeitto päälle! Kevät on ihanaa aikaa, mullekin käy usein niin että piippojen noustessa pähkin, että mitä ihmettä olen maahan syksyllä kätkenyt, syksyn sipulikukkaistuttamista ei sopisi tosiaan vähätellä, sitä viime syksynäkin itselleni vakuutin, kevät kantaa hedelmän ja nautinnon syksyn aherrukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kun olisikin semmoinen koko puutarhan päälle levittyvä katos, joka suojaisi rakeilta ja muiltakin sateilta. ;)Syksyllä sitä luulee kunnianhimoisesti muistavansa aina kaiken istuttamansa, mutta niin vaan kovalevy tyhjenee talven aikana ja ihmetellä saa monen monta kertaa istutuksiaan. Olen tosin yrittänyt olla hieman järjestelmällisempi ja merkinnyt kasvien kasvupaikkoja ja nimiä muistiin.

   Poista
 10. Oi miten ihanat kuvat ja niin hienosti kirjoitit vuoden ajasta Kiitos :)

  VastaaPoista
 11. Voihan raekuuro! Muuten niin ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulevana suvena säästytään raekuuroilta!

   Poista
 12. Minä teen tuota samaa keväisin. Naama melkein maassa kiinni tihrustan joka päivä töiden jälkeen, onko jotain uutta päivän aikana noussut 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä kasvu on niin nopeaa, että päivän aikana ehtii tapahtua vaikka mitä!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...