02 tammikuuta 2017

Puutarhavuoden 2016 muisteloita

Sini K. Kasvihormoni-blogista haastoi mukaan osallistumaan vuoden 2016 puutarhavuoden kertaamiseen 12 kuvan kautta. Oikein mainio idea, joten tottakai olen innolla mukana! En tosin kykene jokaisesta kuukaudesta kuvaa esittämään, sillä syksyn edetessä kuvaaminen hiipuu. Keväällä ja kesällä kamera laulaa sitten senkin edestä. 

Hulluutta!

Puutarhakuume alkaa meikäläisellä nousta yleensä siinä vaiheessa, kun ensimmäiset siemenkuvastot putkahtavat postiluukuusta. Tänä vuonna se tapahtui jo ennen joulua, kuvitelkaa! Vielä ei ihmeemmin kylvötouhut innosta, mutta monena vuotena olen sortunut kasvattamaan vähän kaikenlaista. Keväällä olen sitten ollut lukuisten purkkien ja purnukoiden kanssa semmoisessa pulassa, että olen vannonut lopettavani koko touhun. Kummasti vaan Suomen pitkä ja ankea talvi tekee tehtävänsä ja niin sitä vaan hatkahtaa samaan hulluuteen uudestaan ja uudestaan.

Huhtikuun alkua ja ensimmäiset kärpäsetkin ovat jo liikkellä.

Lopullisesti puutarhavillitys on päällä siinä vaiheessa, kun pihalta alkaa löytää elon merkkejä. Usein jo maaliskuun lopulla pälvipaikoilla voi olla varhaisia kevätkukkijoita, kuten talventähtiä. Tykkään istuttaa ruukkuihin narsisseja ja orvokkeja oitis kun säät hiemankin sallivat, tulee heti niin keväinen fiilis! 


Toukokuun loppua

Kevät onkin monella tavalla ihan parasta aikaa! Tulppaanien tykitys on mahtavaa katseltavaa värittömän talven jälkeen ja miten ilahduttavaa onkaan bongata talviunilta herääviä suosikkiperennojaan. Viime kevät toi mukanaan myös pettymyksiä, sillä talvi oli kurja. Kovasti toivon, että tästä talvesta ei tule samanlaista kurjimusta, hieman pahaa kyllä pelkään. Säät tuntuvat vaihtelevan jälleen oudosti. Välillä sataa vettä ja sitten pakastaa. Ei voi olla hyväksi kasveille se.



Jumaltenkukan kukintaa toukokuussa.

Meehania kukki sekin runsaasti.


'Mai Tai'- kellukoiden kukintaa alkukesällä.

Kesäkuussa myöhäiset tulppaanit jaksavat vielä kukkia, mutta silmänruokaa löytyy jo paljon muutakin. Kellukat ovat nousseet suosikkilistalleni muutamia vuosia sitten aikaisen ja runsaan kukintansa johdosta.


Ihanat akileijat!

Akileijat ovat samaisella suosikkilistalla (joka on muuten pitkä). Nämä keijukaiset aloittelevat kukkimista jo toukokuun lopulla, japaninakileijat aikaisemminkin. Kukintaa saa venytettyä katkaisemalla kukkineet kukat pois, jolloin kasvi muodostaa uudet nuput. Akileijat ovat levinneet puutarhassamme mukavasti ja uusia alkuja putkahtaa vähän sieltä ja täältä. Sievä ja siro kasvi saa vaeltaa vapaasti, sillä liian muodollinen ilme ei ole puutarhassa mieleeni.


Tapaninsyreeni

Juhannuksen sää oli jälleen epävakainen ja kolea, kuten vissiin suomalaiseen juhannukseen kuuluukin. Iloa tuotti tapaninsyreenin runsas kukinta. Kukat ovat väriltään kauniin vaaleanpunaiset, mutta hes tuoksuttomat.


Sateen painama ruusunen.

Sateet eivät saanet ruusutarhan asukkeja parhaimpaan kukoistukseensa. 'Louise Bugnet' aloitti kukintansa kesäkuun lopussa ja jatkoi sitä pitkälle syksyyn saakka. Siitä on tullut lemppariruusuni kestävyytensä ja kauneutensa vuoksi.







Heinä- elokuussa alkoi ihanien kärhöjen ja kosmoskukkien valtakausi. Kosmoskukat ovat yksinkertaisuudessaan tavattoman kauniita ja kärhöjen tunnollinen hoito palkitsee parhaimmillaan runsailla kukkapilvillä. Parasta näissä kaunottarissa on pitkään jatkuva kukinta. Kosmokset kukkivat osittain vielä lokakuussa, kun kaivoin tulppaaninsipuleita maahan.


Valkoisen penkin kosmokset kukkivat hienosti pitkälle syksyyn



Kääk, 12 kuvan raja onkin jo täynnä! Viimeiseksi kuvaksi valitsen hohdekukkakuvan. Mielestäni ne kuuluvat syyspuutarhan parhaimmistoon, vaikka voivat olla kenkkuja kasvattaa. Talvimärkyyttä ne eivät siedä sitten ollenkaan. Viihtyessään ne palkitsevat kauniilla kukinnalla, joka lämpöisinä syksyinä vaan jatkuu ja jatkuu.

Oikein mahtavaa uutta puutarhakautta 2017 kaikille. Tarttukaa tekin tähän haasteeseen, jos ette vielä ole niin tehneet!


28 kommenttia:

  1. Voi miten kaunis voi kevät ja kesä ollakaan! <3
    Ihanaa ja kaunista uutta puutarhavuotta!
    Nyt on aika haaveilla ja suunnitella, minäkään en varmasti pysty pitämään näppejäni erossa siemenistä ja taimikasvatuksista. Niiden kanssa touhuaminen helpottaa hieman tätä talven kestämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kevät ja kesä on kyllä kaunista aikaa ja kauneimmalta kuvat näyttävät aina talvella! Vaatii aikamoista itsekuria olla kasvattamatta mitään, niin houkutteleviksi on siemenkuvastot tehty =)

      Poista
  2. Kyllä nuo kauniit kuvat vievät ajatukset pois tuolta pimeästä ja kylmästä. Sepä tässä puutarhaihmisten elämässä on niin kivaa, ettei tarvitse murehtia talvea, kun haaveet ja suunnitelmat ovat jo kesässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhakuvien katselu talven keskellä kyllä piristää kummasti. Kohtahan tässä ollaan jo keväässä, hujaus vaan =)

      Poista
  3. Ihanan kesääsiä kuvia! Piti oikee googlettaa tua Meehania. Minkälaane kasvi se oikee on? Tuaho Mai Taihin oon kans ihastunu. Paikkaki o jo valamihina.
    Siämenkasvatukset o mulla aika vaatimattomat, eikä niiren kans tartte viälä hötkyyllä.
    Kukkivaa uutta vuatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Meehania on sokkohankinta Vakka-Taimesta. On osoittautunut ihan kelpo kasviksi. On kait mintun sukulainen. Lähinnä maanpeitekasvi, mutta kukinta alkukesällä kaunis.
      Kellukoita kannattaa hankkia, mikäli osuu kohdalla. Niitä ei vaan aina ole hirveästi tarjolla.

      Poista
  4. Ihania värikkäitä ja kauniita kuvia. Kevättä odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummo! Kevättä vaan odotellaan. Täytyy vaan kärvistellä tämä talvi ensin.

      Poista
  5. Ihanat kuvat!
    Kyllä se on niin täälläkin että älli lähtee päästä jo siementilauksia tehdessä. Nyt yritän hillitä ostelua kun siemeniä on yli tarpeen. Viime keväänä jopa kasvatukset pysyi kuosissa, mutta olen suunnitellut jo vähän enempiä kylvöjä....Voi olla huusholli taas melkoinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Kyllä se mopo taitaa karata käsistä yhdellä jos toisellakin =D Entisiä siemeniä joo olis, mutta kun kaikkea kivaa on tarjolla...

      Poista
  6. Kaunis kuvamuistio viime vuodelta! Kevättä on jo ikävä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Kevättä kyllä kaipaa ja tulis kerrankin semmoinen kunnon puutarhakesä.

      Poista
  7. Olipa niin ihanan värikäs kuvakavalkadi! Ihanat tulppaanit...ne viettelivät minutkin - narsissi-ihmisen - tulppaaneja tilaamaan ja istuttamaan! Nuo kosmoksetkin ovat niin suloisia, niitä täytyy laittaa ensi kesänä paljon kasvuun myös, kaikkea ihanaa täytyy laittaa paljon kasvuun, värien ja kukinnan kaipuu tykittää siementilaukset aika massiiveiksi!

    Ihanaa uutta puutarhavuotta myös Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Hahaa, sulla näyttää olevan jo aika hyvä vauhti päällä ja suunnitelmat kuosissaan. Näin se vaan on täälläkin, paljon kaikkea ihanaa ja kukkivaa on saatava!

      Poista
  8. Ihania kesäisiä kuvia! Onnellista alkanutta vuotta sinulle ja läheisillesi!

    VastaaPoista
  9. Ihanaa puutarhavuotta 2017. Olipa ihania kevät- ja kesäkuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Talvikuvia ei juuri löytynytkään, kummasti kuvaaminen keskittyy vaan kevääseen ja kesään.

      Poista
  10. Ihania kukkakuvia!!! Aurinkoista puutarhavuotta 2017!

    VastaaPoista
  11. Ah, täällä ollaan tämän postauksen jäljiltä niin keväänkaipuussa, että tänään kuluu siemenluettelon sivut kippuralle. KIITOS, että osallistuit haasteeseen!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan itsellesi! Sain taas mukavasti jutun juurta. Talvi on puutarhabloggaajalle vähän haastavaa aikaa.

      Poista
  12. Upeita kuvia menneeltä vuodelta. Oikein mukavaa uutta puutarhakautta 2017 sinullekin:)

    VastaaPoista
  13. Oi mitä ihania kaunottaria on kuvissasi!
    Syyshohdekukkia aion jakaa ja lisätä puutarhaani (jos ne vaan selviävät tästä kosteasta talvesta), ovat minustakin upeita kukkijoita. Kosmoksia pitäisi kokeilla taas kylvää, joskin kylvölistalla on jo niin montaa eri nimikettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syyshohdekukat ovat niin kauniita ja pysyvät tukevasti pystyssä. Se on kallisarvoinen ominaisuus, olen niin laiska tukemaan kasveja. Kosmoksia kannattaa kyllä kasvattaa, mikäli vaan tilat riittävät. ;)

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...