03 helmikuuta 2017

Kiehtovat kirjopikarililjat

Kirjopikarililja (Fritillaria meleagris) kuuluu keväisten sipulikukkien ehdottomiin kaunottariin. Viehättävän hennon kasvutapansa ohella sen ruutukuvioiset kukat tekevät kasvista helposti tunnistettavan ja erityisen kiinnostavan. Joka kevät odotan näiden kellohelmojen kukintaa yhtä hartaasi. Erityisen iloinen olen siitä, että kirjopikarililjat näyttävät leviävän puutarhassani ihan mukavasti.Kirjopikarililjan syvän purppuranpunainen väri on aikas ihana, eikös? Kukan kuihduttua kasvi tekee siemenkodat, joiden uumenissa köllöttelevistä siemenistä kirjopikarililja leviää suotuisalla kasvupaikalla tehokkaasti. Siemenkotia ei siis kannata kiiruhtaa katkaisemaan kukinnan loputtua, vaan antaa siementen rauhassa kypsyä. Joskus kesällä siemenkodat poksahtavat auki ja valmiit siemenet sinkoutuvat kasvupaikoilleen.


Kirjopikarililjan nuokkuva ja hento kasvutapa näkyy jo ennen kukintaa

Kirjopikarililjat kukkivat meillä toukokuussa ja hieman katveisemmassa paikassa kukinta kestää kokemuksieni perusteella kauemmin. Täydessä auringossa kukinta-aika on aika pian ohi, mutta niinhän se on monella muullakin kasvilla. Keväällä sitä ei onneksi liiemmin jouda surra, kun uusia kukkijoita aukeaa aina edellisten tilalle.
Kirjopikarililjan valkoinen muoto on myös ihana ja yhdessä vaiheessa hommasin nimenomaan näitä valkoisia. Nykyään taidan pitää ihan yhtä paljon molemmista väreistä. Pikarililjoista on saatavilla kaikkia erikoismuotoja ja nehän vasta herkkuja olisivatkin! Toistaiseksi olen kuitenkin tyytynyt vain näihin perinteisiin tapauksiin.Valkoisessa ruutukuvio on usein hyvin haaleaKirjopikarililjojen kerrotaan suosivan kosteaa, jopa märkää kasvupaikkaa. Luontaisilla kasvupaikoillaan ne kasvavat kosteilla niityillä. Kasvi sopiikin mainiosti vaikka lammen reunamille kasvamaan. Koristeheinien seassa kasvi olisi ihana, mutta harva heinä on vielä touko-kesäkuussa meidän oloissamme kovinkaan näyttävä.
Siron kasvutapansa vuoksi olen sijoittanut kirjopikarililjat istutusten etualalle, jotteivat ne huku rehevämpien kasvien sekaan. Heidinkukan ja pienilehtisen kuunliljan kaverina se pärjäilee oikein mainiosti. Puutarhani ei ole olosuhteiltaan ehkä paras mahdollinen kirjopikarililjoille. Maa kuivuu keväisinkin nopeasti ja kesällä vaivaa helposti kuivuus. Lammen virkaa hoitaa pieni puutarha-allas, jonka vierellä kirjopikarililjan kukat näyttävät sieviltä, vaikka kosteaa maaperää ei tarjolla olekaan. Kirjopikarililja ei taidakaan ihan vähästä säikähtää, vaan siinä on sopivasti sitkeyttä kasvamaan hieman kehnommissakin oloissa.
Helmikuu on pärähtänyt käyntiin, jee! Kevättä kohti mennään =)

39 kommenttia:

 1. Kirjopikarililjat ovat niin kauniita! Ja tosi kauniita kuvia olit niistä saanut. Olen joskus erikoisempiakin lajeja yrittänyt, mutta en ole saanut menestymään. Vain nuo tavalliset punaiset ja valkoiset ovat jäljellä. Ne saisivatkin levitä innokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjopikarililjat ovat tosi kauniita ja kuvauksellisia. Nämä "tavikset" ovat sopivan helppoja kasvattaa, erikoisuudet taitavat olla monesti ronkeleita. Toivotaan, että kirjopikarililjasi leviävät oikein innokkaasti!

   Poista
 2. Nämä on kyllä kauniita. Pitäisi lisääkin laittaa syksyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Eipä näitäkään liikaa voi kait puutarhassa olla =)

   Poista
 3. Kevään suloisimpia söpöläisiä!
  Olen yrittänyt lykätä noita vähän jokaiseen kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit ovat sopivan pikkuisia, joten kirjopikarililjoja saa kyllä tungettua mukavasti vähän joka puolelle. Kaunista se olisikin, kun niitä kasvaisi puutarhassa oikein paljon!

   Poista
 4. Kauniita kuvia kirjopikarililjoista. Minullakin ne ovat lisääntyneet pikku hiljaa vuosien varrella ja vallanneet alaa kasvupaikallaan ihan kivasti. Välillä tosin olen myös hieman avittanut lisääntymistä ravistelemalla kypsyneet siemenet kasvupaikalle. Muutamia valkoisia yksilöitä on ilmaantunut myös penkkiin ihan itsestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että ovat lisääntyneet sinullakin. Siemenien matkaa kasvupaikoille kannattaa tosiaan vähän avittaa. Olen tehnyt ihan samaa =)

   Poista
 5. Onpa upeita kuvia kirjopikaliljoista. Ne ovat kyllä niin kauniita. Kesää tuli ikävä! - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kesää alkaa olla jo ikävä, mutta onneksi aurinko on jo parina päivänä paistanut ihanan keväisesti.

   Poista
 6. Ihanat kuvat, ihanasta kasvista! Ja kuvis nii loistava auringonpaiste. Aah!
  En oo onnistunu nuaren kans. Uus yritys on taas meneellään. Laitoon sekootuksia kahtehen paikkahan. Toivottavasti eres jompi kumpi onnistuus. Kokeelus on keltareunapikarililijaki. Pakkohan sellaanenki pussi oli ottaa, ku siihe törmäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! Kannattaa vaan koittaa uudestaan, kyllä ne johonkin kohtaan kotiutuvat! Keltareunapikarililja on nätti, minä en sen kanssa onnistunut.

   Poista
 7. Kauniita ovat, varsinkin tuo valkoinen, kun sitä ei meillä ole. Kun muistaisi syksyllä hankkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Pitäis aina muistaa merkitä kirjoihin ja kansiin, että mitä kaikkea pitikään hankkia. Ei niitä millään meinaa muistaa =)

   Poista
 8. Onpas ihania! Jostain syystä omalle pihalle jäänyt kirjopikarililjat laittamatta, kun oon jostain saanut käsityksen, että leviävät jonkin verran. Tulevan kesän projekti ois sellaisella paikalla, missä ei haittaisi, vaikka vähän leviäisivät, joten jospa ens syksynä tulis laitettua näitäkin kaunottaria.

  Olen uusi lukija, vasta vähän aikaa sitten blogiisi törmäsin ja heti ihastuin :)

  Terkuin Jonspe Eripurasten Rauhalasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja mukavaa, että löysit blogini pariin! Toivottavasti viihdyt =) Täytyykin tulla vastavierailulle blogiisi. Kirjopikarililjan leviäminen on tuskin ongelma, niin hillittyä ja hallittua se on. Kannattaa siis hommata näitä ihan huoletta =)

   Poista
 9. Ovatpa kauniita, molemmat värit! Minä vasta viime syksynä kylvin ensimmäiset pikarililjat, saa nähdä, nousevatko! Tuosta kosteudesta jos kerran pitävät, luulisi meillä viihtyvän, ja mökillekin voisi jatkossa kokeilla... kiitos vinkistä, Kurjenkello!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Toivotaan lykkyä istutuksillesi. Nämä talvet ovat nykyään niin hankalia, että ei oikein tiedä, mikä menestyy ja mikä kupsahtaa. Mökille varmaan passaavat hyvin, eikä myyrienkään pitäisi niistä välittää.

   Poista
 10. Minultakin löytyy kirjopikarililjoja pihaltani. Ne ovat niin kauniita ruutukuvioisine kukkineen. Ei täältäkään löydy parasta, kosteaa kasvupaikkaa niille, mutta silti tuntuvat pärjäävän ja kukkivan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi eivät ole niin turhan tarkkoja kasvupaikastaan kuitenkaan. Saamme me kuivemmankin maaperän omistajat nauttia näistä kellohelmoista.

   Poista
 11. Hienoja kuvia. Oma kokemukseni kirjopikarililjoista on, että ne piiloutuvat. Löydän ne sitten aina sattumalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos eilmar! Mutta mikäpäs sen kivempi yllätys, kuin löytää piileskelevä kirjopikarililja!

   Poista
 12. Aivan ihastuttavia!! Minulla niitä ei vielä ole, mutta nyt taidan hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin? Kyllä kannattaa hankkia ja paljon, hih.

   Poista
 13. Keväisin noiden kuvia ihailen, mutta jostain syystä unohtuvat kuitenkin syksyllä. Verkkokuvio on aurinkoa vasten lumoavan herkkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä sitä kiittää, että on näitäkin kaunottaria saanut aikaiseksi istuttaa. Saas vaan nähdä mitä tämä talvi teettää, ovatko hengissä vai eivät.

   Poista
 14. Viehättäviä Kirjopikarililjoja! Minä laitoin syksyllä ensimmäiset kirjo- ja keltareunapikarililjat, toivottavasti kukkivat kauniisti ensi kesänä. Kiitos, että vinkkasit tuosta siemenjutusta! Täytyy muistaa olla katkomatta kuihtuneita kukintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Toivotaan, että saat nauttia pikarililjojen kukinnasta. Liljakukot meinaavat muuten iskeä näihinkin, meillä onneksi niitä ei ole näkynyt, kop kop.

   Poista
 15. Iik miten ihanat kuvat! Mulla nousee aina muutamia käärmeennnahkakuvioituja punaisia. Niitä odotan kuin suurinta ihmettä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Käärmeennahkakuviointi olikin hyvin keksitty näitä kuvaamaan :D

   Poista
 16. Kirjopikarililjat ovat täälläkin suosiossa :) Ihanat kevään kukkijat. Meillä ne näyttävät viihtyvän savimaassa, joka on etenkin keväisin kunnolla kostea. Kiva että edes jokin kasvi tykkää savesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että kasvavat savimaassakin, kun tosiaan aina valitellaan, ettei siinä oikein kasvit viihtyisi. Kosteus on selvästi niiden mieleen.

   Poista
 17. todella kauniita kuvia! En tiennyt, että se viihtyy kosteassa maassa. Taas tuli opittua uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Kosteassa viihtyvät, mutta onneksi eivät ole ihan turhan tarkkoja kuitenkaan.

   Poista
 18. Kirjopikarililjat on minunkin suosikkejani. Ihanaa että enää muutama kuukausi ennenkuin nuo ihanuudet tulevat esiin.

  VastaaPoista
 19. Hei!
  Voitit blogini arvonnan, joten laitatko minulle sähköpostilla osoitteesi. Laitan paketin paketin matkaan :)
  mokkipuutarhassa(at)gmail.com

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...