Olen keräillyt puutarhaamme hieman erilaisia koristeheiniä ja istutan niitä mielelläni myös ruukkuihin. Heinillä ja lehtikasveilla yritän muka rauhoittaa tätä rönsyävää ja sekavaa meininkiä. Monet kukat näyttävät lisäksi todella sieviltä heinien lomassa huojuessaan. Heinät ovat pysyneet kaatosateissakin kuosissaan, suurimpia kastikoita lukuunottamatta, jotka piti viimein tukea.
Isotähtiputket sopivat mielestäni upeasti heinien seuralaisiksi. Tässä istutuksessa olen yhdistänyt ne hopeatopon (Koeleria glauca) kanssa.
Hopeatoppo muistuttaa kasvutavaltaan ja olemukseltaan aika paljon sininataa (Festuca cinerea). Sininata on väritykseltään kuitenkin sinisempi, kun taas hopeatoppo on enempi harmahtava. Molemmat suosivat kuivaa ja aurinkoista ympäristöä. Tiiviin selkeän mättään lisäksi näillä matalilla heinillä on kauniit ja melko korkeat röyhyt.
Röyhyjä |
Hopeatoppo muistuttaa kasvutavaltaan ja olemukseltaan aika paljon sininataa (Festuca cinerea). Sininata on väritykseltään kuitenkin sinisempi, kun taas hopeatoppo on enempi harmahtava. Molemmat suosivat kuivaa ja aurinkoista ympäristöä. Tiiviin selkeän mättään lisäksi näillä matalilla heinillä on kauniit ja melko korkeat röyhyt.
Sininata sopii ruukkuunkin |
Sulkahirsseissä on monia käyttökelpoisia heiniä, joilla on hienot kaartuvat röyhyt loppukesällä. Untuvasulkahirssiä olen joskus kasvattanut siemenestä ja ehti hyvin kukkaan. Bannerissani taitaa olla muistaakseni kuvattuna arabiansulkahirssin röyhy. Tämä on yksi lempiheinistäni, mutta tänä kesänä jäi laittamatta.
Koristesulkahirssi, Pennicetum alopecuroides |
Tämän koristesulkahirssin ostin taimena ja istutin ruukkuun. Nostin ruukun liuskekivipolun keskelle, jossa heinän huojuntaa tuulessa (jota on riittänyt) on ollut mukava seurata. Koristehirssit lienevät oloissamme pääosin yksivuotisia.
Kirjopuntarpää (Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus') on värikäs heinä, joka on talvenkestävä vaihtoehto hakoneheinälle. Heinä näyttäisi suosivan valoisaa ja suhteellisen kosteaa paikkaa. Täydessä auringossa se minulla ainakin kärsii, eikä viihtynyt liian varjossakaan. Tämän heinän ei kannata antaa tehdä kukkaröyhyjä, sillä kukinnan jälkeen heinä helposti ränsistyy ja siementaimetkin ovat täysin vihreitä.
Hakonechloa macra 'Aureola' |
Hakoneheinä muistuttaa siis nopeasti katsottuna hieman kirjopuntarpäätä, vaikka ei yhtään siltä näytäkään :) Nämä ovat suhteellisen arkoja ja huonoina talvina, eivät talvehdi. Kasvupaikka heinillä yleensäkin tulisikin aina olla talvisin kuiva, sillä talvi ja märkyys on niille tappava yhdistelmä.
Vieruskaverina kasvaa
hakoneheinän kokonaan keltainen versio 'all gold'. Laitan yleensä kaikkien heinien tyvelle ja istutuskuoppaan hiekkaa tai soraa talvenkestävyyden parantamiseksi. Hakoneheinillä on valloittava putousmainen kasvutapa, jossa on oikeaa japanihenkeä.
Imperata cylindrica 'Red Baron' |
Hurmesilkkiheinä voi olla sekin aika konstikas talvehtimaan. Tämä yksilö selvisi kuitenkin viime talvesta hyvin ja sen lehtien kärjissä on jo pientä punerrustakin havaittavissa. Tämän heinän hienous piileekin kesän edetessä yhä punaisemmiksi muuttuvissa lehdissä. En tiedä sitten, miten tälläisenä sadekesänä käy, jolloin aurinko ja lämpö ovat olleet kortilla. Se nähdään.
Tässä sama heinä viime kesän kukoistuksessaan. Haaste heinien kanssa on se, että ne vaativat ympärilleen ilmaa ja oikeita kavereita. Mikään heinä ei välttämättä ole edukseen, jos se on tungettu ahtauteen muiden kasvien sekaan. Yrityksen ja erehdyksen kautta ne parhaat paikat lopulta löytyvät!
Jänönhäntä on helppo ja suloinen yksivuotinen heinä, jota tulee kylvettyä aika usein.
Jänönhännän pehmoisia pötkylöitä |
Koristekastikoista (Calamagrostis ×acutiflora) tuntuu olevan mahdoton saada kunnon kuvaa otetuksi. Alemmassa kuvassa on kuitenkin kaksi kastikkaa se perinteinen 'Karl Foerster' sekä valkokirjava 'Overdam', joka on ehdottomasti yksi lempiheinistäni. Se on erittäin kaunis, ryhdikäs ja helppo heinä. Vetää mielestäni täysin vertoja hankalille elefanttiheinille, jotka eivät välttämättä ehdi kukkia ja talvehtiminenkin on usein epävarmaa.
Palmusara (Carex muskingumensis) on myös helppo ja kestävä heinä, joka minulla on kasvanut hyvin myös suhteellisen kuivassa ja varjoisassa paikassa. Kasvi muistuttaa kasvutavaltaan hieman bambua, jonka korvikkeena sitä usein mainostetaankin. Olenkin aina kummastellut, miksi se sitten on palmusara eikä bambusara?
Palmusara jaloangervojen, kuunliljojen ja lumikärhön seurana. |
Vielä yksi ruukkuistutus, jossa pelargonia, värinokkosta ja oshimansaraa (Carex oshimensis).
Kattava kokoelma erilaisia heiniä, ja olet osannut käyttää niitä hienosti (toisin kuin minä, jolla ne tuppaa aina jäämään toisten kasvien jalkoihin). Ylin kuva on huikean hieno! =)
VastaaPoistaKiitos, mutta eipä niitä aina niin hienosti osaa käyttää, mitä toivois. Sitä samaa veivaamista paikasta toiseen, kuten kasvien kanssa yleensä :)
PoistaAika vähän on tullut heiniä kokeiltua, mutta ansaitsevat kyllä enemmän huomiota. Sinun ruukkuistutuksissasi ne ovat upeita. Täytyypä laittaa korvan taakse ensi kesää varten.
VastaaPoistaKiitos! Heiniin kannattaa tutustua ja ruukuissa ne ovat hienoja, melkeinpä parhaimmillaan.
PoistaJänönhännän tunnistin äkkiseltään. Sitä voi myös kuivata ja käyttää kuivakukkana. :)
VastaaPoistaJänönhäntä on suloinen, enpäs tiennyt tuosta kuivakukkajutusta =)
PoistaHeinät ovat huippuihania, sinulla onkin aivan huikea heinäkokoelma. Kuten olet hienosti istutellutkin niin minusta tuntuu, että ne kaipaavat aina jonkun aika näyttävän seuralaisen. Aivan ihana tuo ruukku johon olet tehnyt huikean hienon istutuksen!
VastaaPoistaKiitos! Pikkuisen on tullut näitäkin haalittua ;) Juu, heinät kaipaavat seuralaista, joka on näyttävä, mutta ilmava eikä liian hallitseva. Siinäpä sitä onkin sitten miettimistä! Ruukuissa heinät kyllä onnistuu lähes aina!
PoistaHeinät on puutarhassa ovat tosi kivoja!
VastaaPoistaSamaa mieltä! Saa vähän erilaista tunnelmaa, kun on heiniäkin huojumassa joukossa :)
PoistaTykkään myös noista koristeheinistä, kauniin värisiä ja kivan muotoisia. Ruukkuihin istutettuina voisi ajatella pieneen rivaripihaankin...
VastaaPoistaHeinissä on tosiaan valinnanvaraa ja pieneen pihaan (kuten meilläkin on) löytyy monia hyviä vaihtoehtoja ja ruukuissa passaavat vaikka parvekkeelle!
PoistaIhana heinäkokoelma Sinulla! Nuo kirjavalehtiset ovat kyllä kauniita ja tuulessa huojuvat röyhyt ja tähkät. Mulla ei ole vasta kuin kahta sorttia heinää, raivaan rytörinnettä ja sinne olenkin jo nuo pari heinätupasta laittanut kasvamaan, kasvarissa odottaa transylvanian helmikkä, sekin pääsee pian rytörinteeseen heiluttamaan tuulen mukana röyhyjänsä. Sekin on mukavaa kun nuo heinät pystypäin uhmaavat sadetta!
VastaaPoistaSuuret kiitokset! Heinissä on kauniita kirjavalehtisiä lajikkeita ja röyhyjä on mukava katsella, kuin kukkia ikään :) Mukavaa, että sinäkin olet innostunut heinistä, transylvanian helmikkää minulla ei olekaan. Varmasti kaunis heinä!
PoistaEnpä olekaan tullut ajatelleeksi, että heiniä voisi laittaa sinällään ruukkuihin. Tosi kivan näköisiä. Taidanpa varastaa ideasi ja laittaa ensi keväänä terassille isoihin ruukkuihin heinäkokoelman.
VastaaPoistaKiitos! Heinät ovat tosi kivoja ruukuissa ja varmasti jos on toistoa ja kokoa, niin on vaikuttava näky! Kokeile ihmeessä, suunnitelmasi kuulostaa hyvältä. Hih, enkä voi ottaa kunniaa tästä ideasta, jostain se on tullut tännekin kopioitua :)
Poista