11 elokuuta 2017

Ihanat tähtiputket

Olen ennenkin turissut tähtiputkista ja syykin on selvä, tykkään niistä kuin hullu puurosta! Kasvi on vaivaton ja viehättävä. Tämäkin perenna on parhaimmillaan ryhmänä, yksittäinen kukka on aika vaatimaton, läheltä tarkasteltuna toki kiehtova, mutta näyttävyyttä kukkapenkkiinsä saa istuttamalla näitä heti suosiolla useamman taimen. 


Takana oleva tummanpunainen isotähtiputki on 'Rubra', vaaleanpunainen on ehkä 'Roma'


Omaan jonkinlaista taipumusta keräilyyn, joten isotähtiputkiakin on tullut hommattua eri lajikkeita. Nimilaput on jopa tallessa, mutta eipä mulla enää ole hajuakaan, kuka näistä on kuka. 'Rubra' on kasvultaan selvästi matampi kuin vaaleanpunainen toverinsa.
 Isotähtiputket ovat siksikin mainioita kasveja, että ne ujuttautuvat toisten kasvien lomaan, mutta niillä ei ole rasittavaa taipumusta kaatuilla tai kasvaa holtittomiin mittoihin. Koristeheinien kanssa ne sopivat mahtavasti yhteen.

Kaukasiantähtiputki-Astrantia maxima
 Kaukasiantähtiputki poikkeaa hieman muista tähtiputkista. Sen kukat ovat selvästi suuremmat ja muodoltaan yksinkertaisemmat. Lehdistö sillä on kiiltävän vihreä. Kuten kaikki tähtiputket, myös tämä kukkii pitkään. Kaukasiantähtiputki myös leviää suhteellisen hanakasti.
Lajikkeiden erot ovat välillä hiuksenhienoja. Tällä suloisella valkoisella isotähtiputkella on viehättävät punerrukset terälehtien ulkosyrjällä. 


Tällä valkoisella lajikkeella puolestaan on vihertävää joukossa. Toinen on varmaankin 'Shaggy' ja toinen ns. alkuperäinen laji Astrantia Major. Onko kellään teistä lukijoista parempaa tietoa?  Tänä kesänä puutarha on saanut olla villinä ja luonnollisena, en jaksa taistella luonnonvoimia vastaan, koska se olisi turhaa ja toistaalta villi, huoleton ja niittymäinen puutarha innostaa aina vaan enemmän. Isotähtiputket ainakin istuvat siihen ideologiaan mainiosti.

Bloggeri ilmeisesti vastustaa ajatusta, koska kuvien lisääminen oli tänään työn ja tuskan takana. Lopetan siis tältä erää tähän, ennen kuin heitän tietokoneen ikkunasta isotähtiputkipuskaan. 😉


Aurinkoista viikonloppua!18 kommenttia:

 1. Tähtiputki n hyvä perenna. Kukkii pitkään, pysyy pystyssä ja tekee siementaimia. Ja päälle vielä kaunis kukinta.

  VastaaPoista
 2. Tähtiputki on kyllä kiitollinen kukka kukkii tosiaan pitkään ja on tukeva vartien
  Hyvää lämmintä viikonloppua

  VastaaPoista
 3. Tähtiputki on tosiaan vaivaton ja kukkii todella pitkään. Kauniita.

  VastaaPoista
 4. Tähtiputket <3 Kaukasiantähtiputki on uusi tuttavuus ja upea sellainen.

  VastaaPoista
 5. Ihanat tähtiputket, tykkään! Ai, niitä on noin monensorttisia...:)

  VastaaPoista
 6. Kauniita! Tosi hyvännäköisiä noin isoon ryhmään istutettuna.

  VastaaPoista
 7. Voi että mikä kokoelma erilaisia tähtiputkia! Nämä on mun lemppareita, mutta mulla on vain pari lajiketta..yritin kylvää nyt kesällä, mutta vaatii näemmä kylmäkäsittelyn. Tuo sinun yhdistelmä eri värisiä on täydellinen, siihen tähtään, mutta olen niin urpoturpo, että ostan just aina vaan yhden taimen....Toivottavasti ne leviävät niin hanakasti, että lentävät sieltä sinun puutarhastasi minun puutarhaan asti :D Nämä on niin hyviä leikkokukkiakin! Shaggy on tuo vihervalkoinen ja major kai roosampi eikös? Villi ja luonnollinen on paras ja kaunein, siis minun mielestäni. Mullakin usein kuvien laitto kangertelee...puuh. Iloista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 8. Tähtiputket on kauniita, ja leviävät aika ahkerasti;)

  VastaaPoista
 9. On se niin epistä, kun minun tähtiputket ei kuki! Mikähän siinä on. Ostin viime vuonna kukkivan kasvin ja olin varma että nyt sain "toimivan pelin" Ei ole näkynyt kukan kukkaa. Lisäksi on kaverilta saatu alku, mutta sekin vaan jököttää. Minäkin niin tykkäisin näistä.

  VastaaPoista
 10. Viime kesänä hankin ensimmäisen tähtiputken, ilokseni hän kukki tänä kesänä kahdella varrella. Toivottavasti hän lisääntyy pian.

  VastaaPoista
 11. Minulla on ollut tähtiputki keittiön ikkunan edessä muutaman kesän ja nyt taimi on tuuhistunut komeaksi kasviksi. Kukkii edelleen hienosti vaikka aloitti kukinnan jo aikaa sitten. Tykkään!

  VastaaPoista
 12. Olipa upea postaus tähtiputkista, ne ovat tosi ihania kukkia! Viime kesänä meille muutti ensimmäinen tummakukkainen tähtiputki ja se on ihastuttanut kukinnallaan kauan sateista ja kylmistä säistä huolimatta :D Lajikirjo onkin aika monipuolinen, tuollainen vaalea jossa on vihertävää joukossa olisi aika herkku :D

  VastaaPoista
 13. Olen ollut autuaan tietämätön tähtiputkista, ennen kuin näitä blogeja aloin lueskelemaan. Täytynee minukin kokeilla moisia, jos eivät kerran kaatuile ja sopivat leikkokukiksikin. ja nuohan näyttävät sopivan monen muunkin kasvin rinnalle. Väritkin niin kauniita!

  VastaaPoista
 14. Upeat tähtiputket! Minulla niitä ei vielä ole, mutta pääsevät varmasti ostoslistalle lähivuosina. Mukavaa sunnuntaita! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus tähtiputkista. Aivan ihania kuvia olet niistä ottanut :)

  VastaaPoista
 16. Tähtiputket on ihania, mutta en ole kovin tarkkaan ehtinyt perehtymään niihin. Syksyllä laitoin ensimmäiset siemenet maahan syyskylvönä. Saa nähdä onnistuuko. Haalin siemeniä vähän sieltä täältä, joten tarkemmat lajikkeet hakusessa. Onko sinulla kokemusta risteytyykö eri lajikkeet helposti keskenään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiputket ovat tosiaan ihanuuksia! En ole koskaan siemenestä niitä kasvattanut, kun ei kärsivällisyys riitä niin pitkäjänteiseen odotteluun.=) Jonkin verran ovat itse siementäneet ja siten levinneet, mutta lajikkeet eivät ole risteytyneet keskenään. Kerropas muuten sitten, miten sinulla kävi siemenkylvöjen kanssa!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...