12 syyskuuta 2015

Kesä piipahti kylään!

Ihan ensimmäiseksi suuret kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille ja tervetuloa uusille lukijoille blogiini!  Vielä on aikaa osallistua kukkasipuleiden arvontaan. Kannattaa pistää arpa vetämään.Aina näin syksyä kohti mentäessä mieleni valtaa melko flegmaattinen fiilis puutarhanhoidon suhteen. Ehkäpä se on mielen keino päästä hiljalleen irti kesästä ja valmistautua siirtymään talviteloille. Viime päivinä aurinko on hellinyt niin ihanasti, että virtaa puutarhatöihinkin on vielä löytynyt ihan kunnolla. Saimme tehtyä pari kukkapenkin laajennusta, jotka ovat muhineet loputtoman ideahautumoni sopukoissa. Miten paljon tulikaan taas uutta pinta-alaa istuttaa uusia hankintoja, kun keväinen taimimania iskee!

Keskuspenkki laajeni
 Lapiota onkin heiluteltu siihen malliin, että haaveet kukkapenkkien täyttämästä takapihasta alkaa olla jo enemmänkin totta kuin unelmaa. Nurmikko on kaventunut lähinnä poluiksi istutusalueiden väliin. Pienessä pihassa suuret istutusalueet ja selkeät linjat saavat pihan näyttämään isommalta ja avarammalta. Siinäpä hyvä peruste sille, miksi kukkapenkkejä on vain saatava lisää ja lisää :)

Samoin kävi pensaspenkille

Pienet kukkasipulit ja narsissit olen saanut jo aika hyvin istutettua maahan. Vielä on suuri joukko tulppaaneita, liljoja ja laukkoja odottamassa multiin pääsyä. Laajennusosiin kukkasipuleiden hautaaminen käy onneksi kuin leikki, kun ei ole muita kasveja edessä hommaa hidastamassa. Muualla saakin käyttää sitten enemmän lapiota ja luovuutta, jotta sipulit saa tarpeeksi syvään rikkomatta muiden kasvien juuria. Louise Odier on intoutunut vielä kukkimaan. Sen kukissa on aivan jumalainen tuoksu! Sitä pitää ehdottomasti mennä nuuskimaan aina, kun pihalla kulkee. Kukka on muodoltaan yltiöromanttisuutta pursuava, mutta juuri siksi niin ihana. Toivottavasti se myös talvehtii. Hieman olen epävarma sen suhteen, mutta ruusu oli vaan pakko saada siitä huolimatta, kun se on niin kaunis.Päivänliljat eivät oikein menesty meillä. Kauniin punainen 'Little gipsy ruby' on sentään kukkinut. Päivänliljojen viihtymättömyys lienee jälleen kotipuutarhurin vika.  Olen istuttanut ne liian varjoon ja muiden kasvien sekaan tukehtumaan. Paljon olisi siis vielä kasvien siirtelyä ja muokkaamista edessä. Puutarhanhoitoni onkin kuin palapelin kokoamista ja aina ei palaset loksahda todellakaan heti paikoilleen.

Hemerocallis 'Little gipsy ruby'  Ajatelkaas, että kohta ollaan jo syyskuun puolivälissä ja vielä on monta urhoollista kukkijaa jäljellä! Kesäkukkien tilanne alkaa tosin olla melko surkea, sillä en ole enää jaksanut niitä hirveästi hoitaa, kun kuolevat kohta kuitenkin. Selkeästi olen enemmän perennatarhuri. Kesäkukissa on kuitenkin muutamia, joita ilman ei voi elää, kuten kosmokset!

Cosmos 'Fizzy pink'


Kosmokset kukkivat pitkälle syksyyn


Tuoksumiekkaliljan yksi sipuli kukkii monen kukan verran, kätevää! Uusia nuppuja ilmaantuu vieläkin.Luppion kukkineetkin kukat ovat viehättäviä. Ilmeisesti tämä luppio on kiiltoluppio, mutta noista latinankielisistä nimistä ei voi aina olla kovinkaan varma näiden luppioiden kanssa.

Sanguisorba parviflora, jokin luppio.

Hohdekukat ja punahatut ovat nyt muhkeimmillaan. Leikkaan monet perennat aika surutta ja vastoin ohjeita matalaksi jo syksyllä. Hohdekukat ja punahatut ovat kuitenkin sen verran arkoja tapauksia, että niiden varsia en henno katkoa. 
Hauskaa viikonloppua!

Kesä jatkuu!

26 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia! Samaa mielialaa on vähän olemassa täälläkin. Tosin nyt on hyvä aika tehdä vähän suurempia hommia puutarhassamme, vihdoinkin. Ei ole muita hommia kilpailemassa ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt olisi tosiaan paras aika tehdä kaikki muutoshommat, niin keväällä pääsee sitten vaan istuttelemaan ja tekemään kaikkea kivaa. En vain aina osaa olla niin kaukaa viisas.

   Poista
 2. Olen huomannut että jos viitsii syksyllä vähän ahertaa pihan eteen niin on keväällä sitten vähemmän työtä esim juuri tekemällä kukkapenkkilaajennukset ja perennojen siirrot. Sinulla on vielä paljon kukkivaa, kaunista..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, kun syksyllä jaksaa ahertaa, niin keväällä se palkitaan :) Hassua, miten aina niitä uusia laajennus- ja muutosideoita tulee mieleen talven aikana, joten aika loputunta kaivelua tämä taitaa olla, vaikka aina kuvittelee, että tämä oli tässä!

   Poista
 3. Minäkin olen selvästi perennatarhuri, kesäkukat ovat aika paljon oman onnensa nojassa läpi kesän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoissa on vaan sitä jotakin! Ne sentään nousevat aina uudestaan, eivätkä ole vain yhden kesän ilo. Toisaalta monenlaista arkajalkaa on tullut kokeiltua, eikä kaikki menesty, mutta sitähän tämä harrastus myöskin on ja keräily on vaan niin kivaa :)

   Poista
 4. Itselläkin on suunnitelmissa kukkapenkkien laajennuksia, jotta nurmikonleikkuualue vähitellen pienentyisi. Aivan ihana tuo ruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa suunnitelmasi! Meilläkin on nurmikkoalue pienentynyt vuosi vuodelta ja kukkapenkit kasvaneet, nälkä vissiin kasvaa syödessä :) Louise Odier on kyllä aivan upea ruusu minustakin!

   Poista
 5. Kesäkukista ovat täälläkin "hoidossa" vain pelargonit ja keijunmekot, muuten vetävät minuakin enemmän perennat puoleensa.
  Olipa näppärää laajentaa istutusaluen noiden pensaiden tasolle, ei tarvitse ajella nurmea niiden väleistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aina sitkeästi kasvatan kesäkukkiakin, mutta väsyn jossain vaiheessa niihin. Amppelit varsinkin alkavat melkein raivostuttaa valuvine vesineen :) Ehkä pitäis vaan suosiolla pitäytyä niissä muutamissa kesäkukissa ja keskittyä täysillä perennoihin.

   Poista
 6. Niin tekee täälläkin, kesä sai jatkoa! Ja niin se on varmasti mullaki, aina ei ensikerralla palaset loksahda kohdalleen ja kokoajan muutostyöt jatkuu ja kaikki muuttuu.. Paljon kaunista on vielä siellä! Ensimmäinen kuva on lumoavan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun kesä tällein soi jatkoaikaa! Mukavaa, että sielläkin tarkenee :) Puutarha ei ole ikinä valmis, sen kyllä taas saa huomata. Oma makukin aina tuppaa muuttumaan ja jalostumaan, joten muutoksia tulee väkisinkin. Kiitos!

   Poista
 7. Paljon kaunista nähtävää. Minäkin koen olevani enemmän perennatarhuri kuin kesäkukkien kasvattaja. Meillä on edessä suuri muutos pihassa, kun kaadamme kolme valtavaa koivua. En osaa suunnitella kukkapenkejä ennen kuin näen ympäristön muutoksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minä olen noihin perennoihin aika hurahtanut, lajikkeita alkaa olla pieneen pihaan jo riittävästi..Aina lupaan lopettaa haalimisen, mutta ei vaan pysty kieltäytymään, kun joku herkkukasvi osuu kohdalle :)
   Teillä onkin kunnon muutos ja varmasti tekee kasveille hyvää, tulee valoa ja vettä ihan eri tavalla käyttöön, kun koivut pyrkii viemään kaiken.

   Poista
 8. Kauniita kukkia ja kesäisiä kuvia!

  VastaaPoista
 9. Ihana Louise Odier! Ja kaikki muutkin. Hieno uusi istutusalue. Ei niitä kukkapenkkejä voi liikaa olla. Minunkin tavoitteena on vähentää nurmikko lähinnä käytäviksi alapihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louise Odier on tämän kesän hankinta ja innostuin kovin, että näytti jo upeita kukkiaan, joskin melko myöhään, mutta kuitenkin! Naulan kantaan, kukkapenkkejä ei voi olla koskaan liikaa. Toiset haalii kenkiä, minä puolestani kukkia :)

   Poista
 10. Wau mikä laajennus, hyvä idea! Mitä sitä nurmikolla tekee, ei mitään. Mitä luksusta kun ei tarvi väistellä kasveja sipuleja istuttaessa. Nuo pienet pensaat kivien väleissä oli niin söpöt, niin söpöt. Ja ihania kukkia! Louise-ruusu on ainakin minulla talvehtinut ongelmitta jo vuosia joten varmasti sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nurmikko on kukkahörhölle vain rasite, vie turhaa tilaa kukkapenkeiltä :) Mukava kuulla, että Louise on sinulla talvehtinut jo vuosia, luo uskoa tännekin!

   Poista
 11. Pihallasi on vielä kaunis kukkameri!
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 12. Olipas luppio hauskannäköinen kasvi :) Ja punahattuja ja syyshohdekukkia voi vain ihailla, ehkä ne minullakin joskus, jonain vuonna kukkii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luppiot ovat viehättäviä "pulloharjoja". Punahatut ja hohdekukat ovat nyt alkaneet viihtyä kunnolla, aikansa se otti, ennenkuin niistä sen suurempaa iloa oli. Varmasti kukkivat sinullakin vielä hienosti :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...