21 tammikuuta 2016

Sinistä ja violettia

Erilaisia puutarhakirjoja on kiva lueskella näin talviaikaan viltin alla ja haaveilla kesäihmiselle suotuisimmista ajoista. Nyt käsiini osuivat pari kirjaa, joissa paneudutaan hieman tarkemmin väreihin puutarhassa. Koska, mittarissa on rapeat -26 astetta, sinertävät värit iskivät mieleeni ja innostuin tekemään muutaman kollaasin sinertävistä ja violeteista kukista.


Sininen on varmasti monen suomalaisen lempiväri, olemmehan sinivalkoinen kansa. Itseasiassa väri on muuallakin varsin suosittu. Jouko Rikkinen kirjoittaa kirjassaan värien puutarha, että yli kolmannes Euroopan aikuisväestöstä pitää lempivärinään sinistä. Siniseen liitetään ajatukset merestä ja taivaasta, vakaudesta ja varmuudesta. Sinisen uskotaan rauhoittavan ja selkeyttävän mieltä. Sen kuvataan jopa alentavan verenpainetta, hillitsevän tunteita ja intohimoja sekä ruokahalua. Onko sininen sinunkin lempivärisi?

Sinivioletti on Rikkisen mukaan kukissa kaikista yleisimpiä värejä. Skaala on laaja alkaen viileän sinertävistä ja jatkuen lämpimään punertavaan ja purppuraan. "Aitoa" sinistä kuitenkin tapaa kukissa harvemmin. Sinivaleunikko on mielestäni yksi kauneimmista sinisistä kukista. Sain kasvit taimelle asti siemenestä kasvatettua, mutta kukinta jäi viime kesältä uupumaan. Toivottavasti kasvit selviäisivät talvesta hengissä ja kukkisivatkin joskus.

Värien lumoa puutarhaan- kirjassa puolestaan kerrotaan violetin vievän korkeuksiin. Violetti on mystinen väri, jonka avulla voi puutarhaansa rakentaa vaikka oman meditatiivisen nurkkauksen. Violetti kuvastaa juhlavuutta ja arvokkuutta. Jos tunnet vetoa mystiikkaan ja magiaan, yleviin pyrkymyksiin ja henkiseen kehittymiseen, on violetti sinun värisi!
 Samaisessa kirjassa kerrotaan myös, miten väreillä on taikavoimaa, niillä on terapeuttisia ominaisuuksia ja myös erilaisia fyysisiä vaikutuksia on tutkimuksissa havaittu. Tärkeintä lienee kuitenkin käyttää niitä värejä, joista itse pitää ja joiden katselusta nauttii. Talven jälkeen värejä kaipaa, ihan sama mitä ne ovat, kunhan on värejä! Keltainen ei esimerkiksi ole suosikkejani, mutta kyllä sitä keväällä jaksaa ihailla keltaisia narsisseja, talventähtiä ja krookuksia loputtomiin. Mukavaa viikonloppua!Kirjat:
*Rikkinen, Jouko: Värien puutarha. Otava
*Värien lumoa puutarhaan. Gummerus.

30 kommenttia:

 1. Ihania sinisiä kollaaseja! En ole pohtinut värien merkityksiä, mutta eri siniset, siniliilat ja punaliilat miellyttävät silmääni. Melkein kaikki kärhöni ovat noita sävyjä. Ja nuo sävyt näyttävät niin ihanilta hempeiden pinkkien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos helmiriitta! Kärhöissä tosiaan sinililat ja syvät purppurat ovat aika yleisiä ja kauniita. Toki kärhöt ovat mielestäni aina ihania, oli väri mikä hyvänsä.

   Poista
 2. Sininen on minunkin lempivärini! Talviaika on siinä mielessä hyödyllinen, että tulee suunniteltua seuraavan kesän pihatöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on aikaa suunnitella ja haaveilla. Tuleva kesä on aina se paras ikinä. =D

   Poista
 3. Kauniit kollaasit, etenkin tuosta alemmasta tykkään!!

  VastaaPoista
 4. Sininen on jotenkin niin lempeä väri. Kun ala-asteella kaikki muut tytöt halusivat punaiset putkikassit, minä halusin sinisen.
  Kukissa aitoja sinisen sävyjä on tosiaan vähän. Lemmikki, helmililja, kellokukat ja kurjenpolvet ovat lemppareitani.
  Kiitos näistä piristävistä ja kauniista kuvista! Tää oli ihana postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Riina! Sininen on niin rauhoittava väri. Olet uskaltanut olla erilainen lapsi, hienoa! Ei tyttöjen tarvitsekaan pitäytyä punaisen sävyihin, vaikka kummasti se pinkki tuntuu ainakin noihin pieniin vetoavan.

   Poista
 5. Ihania kukkakuvia sinistä ja violettii molemmat ovat minun lempivärejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varsinkin sinililan ystäville löytyy paljon hienoja kukkia, jotta hyvä on lempivärisi siinäkin mielessä. =)

   Poista
 6. Sininen on kaunista, kaunista tämän kylmyyden ja lumen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on kylmää, kuten talvikin OLI. Nyt meinaan sataa sitten vettä, ei kivaa sekään.

   Poista
 7. Sininen on lempivärini. En hyvin nuorena tunnustanut sitä, sillä siniset vaatteet eivät sopineet minulle. Nyt kun hiusten väri on vaalennut, se käy paremmin. Kasveista rakastan sinivuokkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen sopii monelle suomalaiselle, kun ollaan niin vaaleita. Sinivuokko on minustakin tosi kaunis kasvi ja olen hyvilläni, kun se on levinnyt itsekseen pihapiiriimme.

   Poista
 8. Ihanat kukkakuvat! Violetti on minun lemppariväri:)

  VastaaPoista
 9. Ihana postaus. Kyllä tuo taitaa olla sitä minun sävymaailmaa puutarhassa, yhdistettynä valkeaan ja vaaleanpunaiseen, violetti ehkä kaunein. Vaikka toki pn paljon muuta värisekamelskaa pihalla :)
  Värien lumoa puutarhaan- kirja löytyy minultakin, se on oikein kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Juu, minäkin tykkään näistä väreistä yhdistettyinä muihin. Valkoinen ja vaaleanpunainen ovat tosin nyt se kovin sana. =)

   Poista
 10. Taivaallisen ihania kollaaseja! <3 Minä pidän kaikista väreistä, hieman tilanteen ja tunnelman mukaan, mutta kyllä minunkin lempivärini löytyvät jostain violetin-liilan-viininpunaisen tienoilta.
  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos! Minäkin pidän tosi monesta väristä ja riippuu tilanteesta, että miten niihin suhtautuu. Puutarhassa lempivärini ovat aika hempeitä ja "lällyjä".

   Poista
 11. Kyllä sininen on lempivärini (talommekin on sininen; sain aikoinaan mieheni ympäripuhuttua). Sinisestä löytyy niin paljon erilaisia ihania sävyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva, että saat asua talossa joka on lempiväriäsi =). Minunkin lempivärini sininen oli joskus, mutta nykyään se on joutunut luovuttamaan paikkansa, eikä yhtä tiettyä lempiväriä oikein ole, vaan pidän monista väreistä.

   Poista
 12. Kiitos kesäisistä kuvista! Mieli halajaa jo niin kesään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos maatuska! Täälläkin kesää odotellaan jo kärsimättömästi. Onneksi kamalat pakkaset menivät pois, mutta ei tämä vesisadekaan kivaa ole. Todella liukkaat kelit nyt.

   Poista
 13. Kaunis sininen kavalkadi! Minä en ihan kauheasti välitä sinisestä, mutta periaatteessa kaikki värit käy kunhan on kukkia :) Mikä sinun lempivärisi on? Valkoinen kukkapenkki ainakin oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lempivärini vaihtelevat tilanteen mukaan. Puutarhassa pinkit, valkoiset ja syvät purppurat viehättävät nyt eniten. Siniset ovat kauniita muiden lomassa, mutta pelkkää sinistä en haluaisi. Muuten pidän taas värinä ehkä eniten vihreästä =)

   Poista
 14. Upeita sinisiä kukkakuvia. Sininen on lempivärini ja se on sitä myös puutarhassani. Ukonhatut, helmililjat, sinivuokot, siperiankurjenmiekat ja akileijat juolahtivat ensimmäisenä mieleeni sinikukkaisista kasveistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon =) Akilejat unohdin listasta kokonaan, vaikka ovat lemppareitani! Sinulla kuulostaa olevankin kovasti ihania sinisiä kukkijoita!

   Poista
 15. Ihanaa sinistä! Nyt vasta lueskelen, kun olen ollut kiireinen viimeaikoina. Kyllä nyt värejä elämäänsä tosiaan kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Värejä kaipaa varsinkin talven jälkeen. Onneksi kevätkukkijat korjaavat sitä puutetta =)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...