27 huhtikuuta 2016

Taimitaaperot

Vauvavaihe on ohitettu ja taimet kasvat kovaa vauhtia. Vähän liiankin. Aletaan taas olla siinä tuskastuttavassa vaiheessa, jolloin purkkia ja purnukkaa on joka paikka täys. Innoissaan tulee helposti kylvettyä liian montaa sorttia, jolloin tilat ovat ikkunalautatarhurilla nopeasti kortilla. Tammikuussa sitä optimistisesti kuvittelee taimien viettävän huhtikuussa suurimman osan päivästään ulkona tai ainakin kasvihuonekaapissa. Noh, eipä ole meikäläisen taimet ulkoilleet vielä kertaakaan ja kasvivalojakin on tarvittu ennätyspitkään. Karaiseminen on toki tarpeen, mutta kukapa sitä kasvejaan räntäsateeseen vie kuolemaan.

Olohuoneen pöytä on saanut uuden käyttötarkoituksen pienempien taimien alustana


 Minulla on taimia erivaiheissa, sillä olen jaksottanut kylvöjä monelle kuulle. Toiset kukat tarvitsevat pidemmän esikasvatusajan ja osa onneksi tyytyy lyhyempään. Leijonankidat kylvin maaliskuussa, ne on koulittu ja nyt ne pitäisi ehdottomasti ruukuttaa uudelleen. Poden päivittäin huonoa omaatuntoa niiden ahtaista kasvuoloista. Ruukuttaminen on mielestäni äärettömän tylsää, ehkäpä lähinnä siksi, että onnistun aina jotenkin sotkemaan mullalla koko asunnon. 

Jonkin aikaa sitten latvoin leijonankidat suuren epävarmuuden kourissa, mitä jos ne kuolla kupsahtavat? Kannatti kuitenkin uskoa viisaampien neuvoja. Latvominen innosti niitä oitis haaromaan. Latvomisella taimista pyritään saamaan tuuheita ja monihaaraisia. Sisätiloissa taimet helposti venyvät vain pituutta, eivätkä haaro toivotusti.


Leijonankidan taimi haaroo latvomisen jälkeen

Osan koristetupakoista sain aikaiseksi istuttaa suurempiin ruukkuihin, ja kylläpä ne alkoivatkin nopeasti kasvaa rehottaa. Liian pienessä multatilassa taimien kasvu on selvästi heikompaa. Ahdas multatila kuivuu myös yllättävän nopeasti, joten kastelun kanssa saa olla tarkkana. 


Koristetupakat

Alan lannoittaa kesäkukkia laimealla lannoitevedellä yleensä siinä vaiheessa, kun ne on koulittu ensimmäisen kerran omiin ruukkuihinsa ja kasvaneet kunnolla. Istutan taimet koulinnan jälkeen taimimultaan, jossa on jo itsessäänkin ravinteita, joten annan lannoitetta hyvin niukasti. Tällä kertaa ostin kokeiluun multaa, jossa on mykorritsa sienijuurta ja muita hyödyllisiä mikrobeja. Niiden luvataan parantavan juurten kasvua ja ravinteiden ottokykyä sekä suojaavan taimia taudinaiheuttajia vastaan.'Red Gem'

Kääpiösamettikukan 'Red Gem' taimet ovat vielä koulimatta. Kasvivalo on värittänyt tämänkin kuvan sävyt erittäin oudoiksi, eikös!  Kääpiösamettikukka kasvaa luonnostaan pensasmaiseksi, mutta olen tavannut nekin latvoa tukevampien taimien toivossa.

Isosamettikukat ja kosmoskukat ovat intoutuneet tekemään jo nuppuja. Vaikka kukintaa jo suuresti kaipaakin, nuput on syytä alkuun nyppiä pois, jotta taimi vankistuu. Jättiverbenat nyt
Jättiverbenat ovat osoittaneet, miksi ne ovat saaneet etuliitteen jätti, kasvu on ollut aikamoista. Näillekin suositellaan latvomista, mutta en raaski.


Jättiverbenat tammikuun lopussa.

Elämänlangat kurottelevat versojaan kohti ikkunanpieliä. Hätäpäissäni kylvin jo tuoksuherneet ja krassitkin. Oikean kylvöajan löytäminen on taitolaji. Liian aikainen kylvö vaatii lisävaloa ja tilaa. Jos taas jättää kylvöt liian myöhään, kukintakin viivästyy. Toukokuussa aion vielä kylvää lyhyen esikasvatuksen vaativat ja suoraan kylvettävät kasvit terassille ruukkuihin ja kasvilavaan.  


Kasvivalon loisteessa krassi saa melko erikoisen sävyn24 kommenttia:

 1. Ihanat vauvelit ja hujopitkin jo siellä <3

  VastaaPoista
 2. On se kumma kun joka kevät päätökset vähentää taimikasvatusta romuttuvat täysin. Kasvatushuuma iskee heti kun ensimmäinen siemenluettelo osuu silmiin....ja nyt saa tosiaan tuskailla ikkunapakoista, valosta, lannoituksesta jne. Mutta kun sitten saa jonkun siemenstä kasvatetun kasvin menestymään niin puutarhuri on tosi pollee ja tyytyväinen! Tällaistahan tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, niinpä! Kyllä sitä aina luulee olevansa järkevämpi ensi vuonna, mutta tuntuu vaan homma pahenevan. Siemenluettelot ovat paha rasti, ei niistä selviä tilaamatta. Onneksi nyt ollaan jo voiton puolella ja kohta kasvit pääsevät ulos, ainakin toivottavasti!

   Poista
 3. Ihanan paljon taimia sinulla. Jotenkin vaan ikkunalaudat täyttyy taimipurkeista, vaikka kuinka päättää olla maltillinen. Minullakin on vielä jonoksi asti koulittavaa ja silti maanantaina kylvin muutaman astian lisää.
  Lisävalo antaa kivan säväyksen kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jotenkin kummasti tosiaan purkkia ja purnukkaa kertyy, hih.

   Poista
 4. Onpa jo vankkoja taimia!
  Joka tason täyttäviin potteihin tuskastuu, mutta auta armias, miten harmittaa, ellei niitä olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nimenomaan nyt osuit oikeaan! Miten kamalaa olisikaan, jos ei näitä taimia olisi!

   Poista
 5. Terhakoita taimia! Koita kestää, iso ilo sitten puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itseaiheutettu "tilahan" tämä on, joten turha valittaakaan. Sitä vaan aina hämmästyy kovin, miten paljon niitä kasveja kertyy, vaikka kylvää muka vähän...

   Poista
 6. Onpa sinulla jo komeat taimet. Minä odotan ilmojen lämpenemistä, jotta pääsisin koulimaan taimet kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt lämpenee, jee! Kasvihuone onkin varmasti suuri ilo ja apu näissä hommissa.

   Poista
 7. Hienot ja reippaan näköiset taimet! Ja niin totta, että sitä kuvittelee huhtikuussa olevan riittävän lämmintä taimien kokopäiväistä ulkoilua varten :D Minun esikasvatettavat ovat olleet ulkona muutaman kerran huhtikuun puolessa välissä ja sen jälkeen sisällä noin viikon, eli täytyy aloittaa karaisu taas alusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttää siltä, että kevät voittaa vihdoinkin! Tämä kevät on ollut huono, usein huhtikuussa on saanut kasveja jo ulos päiväksi. Vuodet vaihtelee, eikä ikinä tiedä mitä on tulossa. Toivottavasti kesä on aurinkoinen.

   Poista
 8. Onpa hyvät taimet Kyllä ne ikkunalaudat tahtoo täyttyä väkisten minä laitoin tänään daalioitakin jo esikasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Irma! Kyllä täyttyy kaikki paikat, mutta ehkä se on sen arvoista. Juurakot ovat vielä yksi lukunsa lisää tässä sopassa =)

   Poista
 9. Hyvin on kasvatukset onnistunu. Näköö, että oot ollu ennenki asialla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan tätä harjoteltu. Aina ei mene niin kuin strömsössä, mutta joskus menee hyvinkin =)

   Poista
 10. Ihania värejä sun kuvissasi! On säätila ollut sellainen, että pitääkin miettiä koska voi taimet ulos viedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset! Joo, säätilat eivät ole oikein mieltä ylentäneet. Räntäsade ei innosta, mutta nyt onneksi paistaa aurinko =)

   Poista
 11. Ihanat taaperoiset!
  Huom! Uusi blogini osoite: http://www.kukkaiselamaa.fi

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...