20 syyskuuta 2015

Ahkerointia pihamaalla


Mahtava aurinkoinen keli innosti pihalle

Toisinaan sitä saa paljon aikaiseksi! Tänä iltana voin myhäillä tyytyväisenä, sillä kaikki kukkasipulit ovat onnellisesti maahan laitetut. Tosin yksi sipulitilaus on vielä tulossa ja eiköhän sipuleita tule jokunen vielä alennuslaareistakin haalittua, mutta suurin kuoppausvaihe on takana. Nyt vaan odottelemaan kevättä, voi mikä koettelemus tällaiseille kärsimättömälle tarhurille, joka haluaisi nähdä työnsä tulokset heti.


Viime keväästä viisastuneena yritin olla istutuspuuhissa näppärä. Kuvasin sipuleiden istutuspaikkoja puhelimella ja lisäsin tekstit, jotta voin sitten keväällä tarkistaa, mitä missäkin kasvaa. Talvi tyhjentää meikäläisen päänupin aina niin tehokkaasti puutarhanhoidon suhteen, että lunttilaput ovat tarpeen. Voivat olla paikallaan jo näin syksylläkin, jottei tule kaiveltua jo istutettuja sipuleita halki, niinkin on nimittäin käynyt.


Syyskimikkiä ja kastikkaa

Kukkien määrä vähenee päivä päivältä. Surkeaa, mutta eipä auta itku markkinoilla. Vielä kuitenkin uusia kukkia avautuu. Syyskimikki on ruvennut kukkimaan ja on varsin viehättävä kastikoiden seassa. Koristeheinien arvon tunnistaa näin syksyn edetessä, kun kaikki muu alkaa rapistua ja ruskettua. Heinät ne vaan jaksavat heilua.

Syyskimikin kukinto on niin kaunis

Valkoalpi on yksi loppukesän suosikeistani. Sen kukan kaartuva muoto on mielenkiintoinen. Kumppanuuteni tämän ylvään kasvin kanssa ei vain ole vielä onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Valkoalpi on melko arka ja saattaa hyvinkin kuolla talvella, mikäli se ei pääse lämpimään kohopenkkiin. Oma kasvini on kyllä talvehtinut ja levinnytkin, mutta kukinta on vaisua. Olen istuttanut sen liian varjoon ja kuivaan. Niinpä siirsin taimia kesällä paremmalle paikalle ja jään jännittämään kevättä. Nouseeko kasvi kukoistukseen vai heittääkö veivinsä?

Lysimachia clethroides - Valkoalpi

Vaikka kukkaloisto hiipuu, niin värejä luonto vielä onneksi tarjoaa. Siemenestä kylvämäni härmesalviat loistavat syksyistä maisemaa vasten. Leikkimökin katolla villiviini alkaa punertaa ja puissa on yhä keltaisempaa.

Luonnon väriterapiaa


Hurmesilkkiheinä ei pettänyt tänäkään vuonna. Sen punaiset latvat ovat hieno näky syksyisessä puutarhassa.Romanttinen pallohortensia kukkii, kukkii vaan. Se henkii vielä kesäistä tunnelmaa. Auringon leikkiessä sen pehmoisissa kukissa, olin kesässä jälleen.Varsinaiset kesäkukat ovat saaneet jo kyytiä. Joitakin sinnittelijöitä on vielä jokunen. Heliotroopin ja isosamettikukan liitto on kyhätty perhosten houkuttelemiseksi. Ei ollut perhosten suosikki, mutta muuten ihan sievä kokonaisuus. Heliotrooppi ei kylmästä kesästä innostunut.Kesäkukat ovat siis jo ränsistyneet, joten syyskukkia olen jo joitakin ostellut. Pari syklaamia ja marjakanerva pöydällä ilostuttavat. Koko kesän vallinnut hempeän romanttinen värimaailma jatkuu edelleen.
Kynttilätkin ovat löytäneet tiensä pöydille valaisemaan pimenevää iltaa.


25 kommenttia:

 1. Vielä on sinulla kaunista kukintaa vaikka syyskuu alkaa olla jo loppuvaiheissa. Minä olen kyllä sipulit ostanut, mutta maassa ne eivät vielä ole. Ehkä tällä viikolla. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikkoa sinullekin! Ihana syyskuu ollut, kukat ovat kestäneet pitkään. Sipulitilaukseni saapui ja nyt on kova pohdinta, että mihin ne lykkään. Innostuin hommaamaan tänä syksynä sipuleita aikas paljon :D

   Poista
 2. Kaunista!
  Onko sun hurmesilkkiheinä talvehtinut? Vai ostatko joka vuosi uuden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Kyllä hurmesilkkiheinä on talvehtinut. Kasvaa kohopenkissä ja juurella on hiekkaa. Tietysti, jos oikein kurja talvi sattuu, niin saattaa kuolla. Kovin monen talven kokemusta siitä ei vielä ole.

   Poista
 3. Viimeisen kuvan asetelma on varmasti ihana syysillassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa aikaa, kun saa tunnelmoida kynttilöiden kanssa :)

   Poista
 4. Ihanan värisiä kukkia, samoin tuo asetelma!

  VastaaPoista
 5. Kaunista kaunista! - Ja ihana idea tuo istutusalueen kuvaaminen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta ja tervetuloa lukijaksi :) Istutusaluiden kuvaaminen vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta helpottaa varmasti keväällä kovasti. Näin säilyy myös kasvien nimetkin tallessa, jos niitä joskus kaipailee.

   Poista
 6. Kaunista kaunista! - Ja ihana idea tuo istutusalueen kuvaaminen! <3

  VastaaPoista
 7. Voi kun kaunïta kuvia<3 Erityisesti tuo hortensia kuva! Oma kimikki kurkistelee kermesmarjan valtavien helmojen alta, siirtää se pitäisi. Hurmesilkkiheinä talvehti meillä kuivassa rinteessä, mutta nyt siirsin toisen syyshortensia Wim's redin seuraan, värit mätsäävät nïn kivasti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Tuo hortensia on kyllä ihana, toisenkin voisin johonkin vielä hommata. Hortensiat ylensäkin ovat nyt alkaneet innostaa, Wim's red on hieno!! Sinulla onkin hieno kermesmarja (blogissasi ihailin), omani kuoli ensimmäisenä talvenaan :/

   Poista
 8. Tuota sipulipussien kuvausta ja nimien lisäystä kuviin voisin minäkin kokeilla. Keväällä ei ole mitään muistikuvaa, että mitä istutin mihinkin.

  En tiennytkään, että valkoalpi on arka kasvi. Minulla se kasvaa aamuauringossa ja loppupäivän talo varjostaa sitä ja hyvin on viihtynyt ja jopa levinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, hieman vaatii kyllä vaivaa, mutta eiköhän palkitse keväällä. Se on muuten jännä, miten totaalisesti sitä talven aikana unohtaa omat istutuksensa ja ostoksensa. Ihmettelee vaan, että mikähän alku tuoltakin puskee :)
   Sinulla on valkoalpille löytynyt sitten hyvä paikka, hienoa! Toivoisin saavani semmoisen tuuhean valkoalpikasvuston, kun sillä on niin hienot kukat.

   Poista
 9. On kyllä totta että pitäisi laittaa johonkin ylös mitä sipuleita on minnekin laittanut. Unohdin jo osan tänä syksynä laitetuista. Tämä nyt ei suinkaan ole eka kerta kun näin käy, ja siltikään en ole oppinut muistiin kirjoittamaan :)
  Mukavia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, muisti tekee kepposet. Perennatkin saisin paremmin pistää ylös, sillä ei niitäkään muista. Sitten vielä, kun noiden kasvien paikkoja tulee vaihdeltua, niin sitä vähemmän on kartalla omista tekemisistään :D

   Poista
 10. Tosi hyvä idea muistutukseksi itselle tuo kuvaaminen, keväällä ei todellakaan muista mitä on laittanut ja minne;)
  Syyskimikki on todella kaunis, mulla se ei ole ehtinyt kukkia vielä ikinä, mutta toivotaan parasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syyskimikki ei aina ehdi minullakaan kunnolla kukkia, nyt oli niin hieno syyskuu että avitti asiaa. Toivottavasti sinullakin ehtii :)

   Poista
 11. Onpa suloinen tuo uusi taustakuvasi, ihanan hempeä. Kärsin niin vaaleanpunaiskuumeesta niin lievittää kummasti. Hieno idea tuollainen istutuskartta, syynäsin heti sipulisi, kivoja olit valinnut. Hauska tuo alibi :) Täällä ei vielä kimikki kuki, se on niin nätti. Marjakanerva on ihana kasvi, hyvä valinta. Tuota pöydällä olevaa lyhtyäkin vähän ihastelin pidempään, kiva käydä täällä kun on aina kaikkea kaunista katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon taas! Syksyn harmautta vastaan on pakko taistella!! Vaaleanapunainen kausi siis saa jatkua, vaikka ulkona sataisi räntää :) Olen kovasti nyt yrittänyt tsempata ja olla järjestelmällisempi noiden istutusten kanssa, heh. Katsotaan sitten keväällä, miten olen onnistunut. Marjakanerva on kaunis, linnut ovat käyneet sitä tollottelemassa, toivottavasti eivät ala syömään sitä suihinsa!!

   Poista
 12. Olipas paljon kaikkea nättiä; pallohortensia, hurmesilkkiheinä ja marjakanerva jäivät erityisesti mieleen. Tuo on muuten hyvä tapa muistaa mitä on istuttanut mihinkin. Olen tehnyt samoin ja helppo tarkistaa valokuvasta. Hyvää syksyn jatkoa sinulle.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...