24 kesäkuuta 2015

Kukkakimara jatkukoot

Jatketaan nyt näillä kukkasilla, kun on kerran alkuun päästy. Herkempi voisi jo näistä keleistä masentua. Kylmää, tuulta, kaatosadetta ja ukkosta, siitä on Suomen suvi tehty. No, ei auta vaipua synkkyyteen. Heinäkuussa on aina ollut hellettä ja kohtahan se heinäkuu onkin jo täällä  ; )

Eikä tarvitse ainakaan enää valitella, että olisi kuivaa. Onneksi ehdin viritellä kasveille jonkinmoisia tukia, niin eivät kaikki makaa maata pitkin. Auringon hetkittäin paistaessa +16 tuntuu jo suorastaan kuumalta.Loppukesän perennoiden ja kesäkukkien kasvu on hidasta. Onneksi on tullut haalittua kaikkea mahdollista, joten aina kuitenkin joku kukkii. Vuokkopioni on avannut melkein kaikki nuppunsa ja sen väri on kyllä erityisen piristävä. Se on toistaiseksi kestänyt sateetkin kiitettävästi.

Eräänä päivänä minulla oli mahdollisuus piipahtaa puutarhakeskus Sofianlehdossa Helsingissä. Sieltä mukaani tarttui pioni 'Coral Charm'. Tätä pionia olen aina himoinnut sen suurten korallinpunaisten kukkien vuoksi. Nyt on kiivas mietintä päällä, että minne sen oikein istuttaisin. Mietintää aiheuttaa myös toinen ostokseni pensasruusu 'Louise Bugnet'. Tämä oli pakko saada, sillä taimi oli niin mahtavan suuri ja täynnä nuppuja. Ruusutarhasta alkavat tilat kyllä olla täynnä, mutta kaipa tälle vielä jostain soppi löytyy.


Isotähtiputkia olen ihastellut monet kerrat varsinkin englantilaisissa puutarhalehdissä, joissa ne kukoistavat suurina massoina. Näitä täytyykin olla istutuksessa runsaasti, jotta näyttävät hyvältä. Pidän kasvin luonnollisuudesta, se on kiva täytekasvi muiden kukkijoiden sekaan.

Astrantia major 'Rubra'

Tämä tummempi versio on hieno, vaalenapunainen on ehkä hieman liian valju makuuni.


Tähtiputket suosivat puolivarjoa ja kosteahkoa kasvupaikkaa. Auringossa ja kuivassa ne eivät oikein viihdy.

'Mount Everest'

Valkoinen laukka 'Mount Everest' availee kukintoaan. Tämä laukka kasvaa tosi korkeaksi ja tekee sitten kyllä suuret lehdetkin. Kukan koko on vuosien saatossa pienentynyt.

Allium hollandicum

Ukkolaukat ovat hauskoja palleroineen alkukesän perennapenkissä, kun muut kasvit vielä antavat odottaa kukintaa.
Tarhakurjenpolvi kukkii tontin laitamilla ja niittyleinikki on löytänyt siitä itselleen väriparin. Jotenkin aika hauska yhdistelmä! Luonnonkukissa on monta ihanaa tapausta ja niitä voisikin yhdistellä perennoihin vapaammin. Leinikit tosin saavat pysyä metsikön puolella järkyttävän leviämisensä vuoksi.


Tanacetum coccineum

Luonnollista fiilistä tuo myös tämä punapietaryrtti tai punapäivänkakkara, joksi sitä yleisesti kutsutaan.  

'Tarleena'
Äitienpäivälahjaksi saamani atsalea 'Tarleena' teki yhden kukinnon. Toinen atsaleamme 'Kullannuppu' ei sekään enempään yltänyt.

Kesäkukkarintamalla alkaa olla aika ankeaa. Amppelit ja katoksessa suojassa olevat ruukut kyllä näyttävät kohtuullisilta, mutta maassa olevat eivät niinkään. Pientä kukintaa kuitenkin on jo nähtävissä.


 Kosmoskukat sentään kukkivat. Kukintaa on lupa odottaa syksyyn saakka, kunhan jaksaa nyppäistä kukkineet kukat pois. Lannoittaa ei kannata liikaa, jottei kasvi innostu kasvattamaan vain suurta lehtimassaa.  Kiinanritarinkannus on tehnyt joitakin kukkia. Jotain sinistä meidänkin puutarhassa!


Koristetupakka sinnittelee. Leijonankidat eivät ole tykänneet sateista ja ovat laonneet. 
Tuijaruukkuun kasvattamani samettikukat ovat kukassa. Kovin ovat kuitenkin pieniä vielä.


10 kommenttia:

 1. Sateisella säällä oikein kaipaa tuollaista väriloistoa ja kukkia. Tuo vuokkopionisi on todella kauniin hehkuva.
  ´Louise Bugnet` on yksi lempi pensasruusuni. Mulla on sitä jopa kahdessa paikassa puutarhasssani. Se kasvaa melko nopeasti ja kukkii todella pitkään. Sille kannattaa etsiä sellainen paikka, jossa sitä voi tuoksutella ja ihailla, mutta kannattaa varata kuitenkin reilusti tilaa sen ympärille.
  Täällä on sataa lotissut koko päivän, mutta onneksi lähipäiviksi on luvattu aurinkoisempaa säätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina ja hyvät ruusuvinkit annoit! Vielä ei ole Louise paikoilleen päässyt, mutta paikka on sentään jo tiedossa :) Sataa, sataa ropisee joka päivä näköjään..Aurinkoa on luvattu, mutta nähdäänkö, siinä vasta pulma.

   Poista
 2. Kaunista!
  Minä tykkään myös tuosta isotähtiputkesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Isotähtiputket ovat mukavia kasveja. Hommasin taas keväällä paria uutta lajiketta. Näyttävät myös siementävän mukavasti :)

   Poista
 3. Syötävän ihana tuo vuokkopioni. Miten sulla kosmokset jo kukkii, täällä saan olla tyytyväinen, jos ne ylipäätään kukkivat tänä kesänä ollenkaan, ovat niin pikkuruisia vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Noh, olin tapani mukaan ajoissa. Vissiin maaliskuun alussa kylvin nuo ja kukkivat jo sisälläkin..Vuokkopioni on kiva, mutta näyttää lopettelevan jo kukintaansa sateen avittamana.

   Poista
 4. Lääh puuh, ihanaa kukkapaljoutta! Hitsi miten ihana tuo vuokkopioni ja minä en saa enää ostaa kuin yhden tumman pionin ehkä. Mitä me tehdään sun kanssa kun meiltä loppuu tila?! Ruvetaanko myymään näitä :) Kukkiiko Astrantiat jo siellä? Täällä valkoiset kukkii, mutta etsin niitä tummia suurennuslasin kanssa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, paljoutta on..Mitä tehdään sitten, kun tila loppuu, juu en pysty ajatteleen, kauhiaa. Perustetaan taimitarha :D Kukkii meillä jo astrantiat. Ihme, että meillä kukkii jotain ennen ku teillä :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...